Zöld Szálloda

Zöld Szálloda

Zöld Szálloda

La Contessa ~ A környezettudatos szálloda

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen.

A fenntartható fejlődés iránt elkötelezett La Contessa Kastélyhotel a Magyar Szállodaszövetség által kiírt pályázaton 2016-ban elnyerte a „Zöld Szálloda 2017-2018” címet, valamint 2019-ben ismét megszerezte a „ Zöld Szálloda 2019-2020”címet.

A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

A La Contessa Kastélyhotel működése során kiemelten ügyel a jogszabályi megfelelésre a hotel magas színvonalú vendéglátói munkája mellett, a környezettudatos üzemeltetésre és a folyamatos fejlődés biztosítására. A jelenlegi tulajdonosok 2009 óta működtetik a szállodát, és már a felújítás során is nagy hangsúlyt helyeztek a környezettudatosságra. A 2012-ben átadott Konferencia központ felújítása szintén a környezettudatosság jegyében történt. A szálloda üzemeltetése során törekszünk arra, hogy a szálloda és a fürdő csak a szükséges energiát használja fel, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és körültekintően gazdálkodunk a vízzel.

Környezetkímélő megoldások környezettudatos utazók számára, akik fenntartható szállodát keresnek

A La Contessa Kastélyhotel is bizonyítja, hogy a luxus és a környezettudatos felelősség létezhet egyszerre. Szállodánk célja, hogy segítse az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítását, a környezetbarát tervezési szellemiséget és a felelősségteljes üzleti gyakorlatot.

A La Contessa Kastélyhotel eddig is környezetbarát módon üzemelt, amiért több alkalommal is elismerésben részesültünk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által. Továbbra is elkötelezett hívei kívánunk lenni a fenntartható működésnek és a természet védelmének.

Kiterjedt fenntarthatósági erőfeszítéseink páratlanok, az energia- és víztakarékossági kezdeményezésektől a vadon élő természet megőrzéséig és a helyi termelők megerősítéséig. Központi szerepet kapott a környezettudatos szállodaüzemeltetés, tulajdonosaink messzemenőkig partnerek ebben, ötcsillagot érdemelnek az ökointézkedésekkel kapcsolatos nyitottságban. Eltökélten támogatnak minden olyan újítást, amellyel a szálloda energiafelhasználását jelentősen csökkenteni tudjuk. Ahol csak lehet, kihasználjuk a napenergiát, víztakarékos csaptelepeket használunk, begyűjtjük az esővizet, a belső terekben LED-es világítással csökkentjük az energiapazarlást. 

ENERGIA TUDATOSSÁG:

A szállodában minden szobában és a közösségi terek és állandó megvilágítású helyiségek világítására kizárólag energiatakarékos fényforrásokat, kompakt fénycsöveket és LED izzókat használunk. A szálloda egyes folyosóin mozgásérzékelős világítást alkalmazunk energiatakarékosági okokból, valamint fokozatosan cseréljük a kompakt fénycsöveket LED technológiájú fényforrásokra. A szobák energiatakarékos működtetését szolgálja a szobai kártyás rendszerű főkapcsoló, mely megakadályozza a szükségtelen energiafogyasztást, ha a szobában nem tartózkodnak vendégek.

Környezettudatos megoldást alkalmaztunk a fűtő-hűtő rendszerek kialakításánál is, hiszen olyan hőcserélő rendszert használunk, amellyel energiát takarítunk meg. A szállodai szobákban hűtésre és fűtésre egyaránt használható Fan Coil-ok működnek, melyek energiatakarékosak és könnyen szabályozhatóak. Továbbá a szállodában számítógépes épület felügyeleti rendszer működik, mely automatikusan felügyeli és szabályozza az épületek összes helyiségét, valamint a medencék fűtését és hűtését. A beállított értékeket manuálisan is felül lehet bírálni amennyiben szükséges, a vendégek által egyénileg is szabályozható a szobai hőfok (+/-3 fok), valamint ablak nyitására automatikusan leáll a klímatizálás a szobában. Az épület közös helyiségeinek fűtését és hűtését a napszaknak megfelelően, előre beállított intervallumokban végzi a központi vezérlőegység. Ez a lehető legtakarékosabb megoldás, mivel a szálloda életviteléhez kerültek beállításra a működési idők és hőfokok.

Szállodánk továbbra is elkötelezett a környezettudatos működés mellett. Ennek mentén 2022-ben három épületünk tetejére több naperőmű került telepítésre, amelyek villamosenergiát termelnek a napenergiából. Így nyáron a hűtésre, télen pedig a fűtésre fordított energiafogyasztást tudjuk csökkenteni.

Az e-mobilitás új dimenziója. A La Contessa Kastélyhotel már felkészülten fogadja az elektromos autóval érkező vendégeket. A parkolóban elhelyezett elektromos töltőpontnál 2 db gépjármű egyidejű töltésére nyílik lehetőség. A töltőfejek mellett kialakított parkolóhelyeken kizárólag e-autók várakozhatnak, azok is csak a töltés idejére. 

A parkban automata érzékelős fényforrások kerültek telepítésre. És mivel a víz értékes erőforrás, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk, ezért az esővizet gondosan összegyűjtjük, és ezzel tápláljuk az automata öntözőrendszert. Az épületekben víztakarékos csaptelepekkel, zuhanyfejekkel igyekszünk csökkenteni a vízfogyasztást. A használati melegvíz előállítása korszerű kondenzációs kazánnal történik.    

Még szállodánk étkezési programja is figyelembe veszi a környezetet. Séfünk a magyaros ízeket és a tájjellegű ételeket ötvözi a modern konyhával, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a környék nyújtotta gazdag ízvilág és a számtalan nyersanyag adja az ételkínálat gerincét. Ezzel is támogatjuk a helyi gazdákat, a fenntartható mezőgazdaságot és a környezetbarát termékeket. Törekszünk arra, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat azáltal is, hogy nem vásárolunk termékeket nagy távolságból. Séf asszisztensünk helyi termelőkkel dolgozik együtt, akik fenntartható termesztési módszereket alkalmaznak, miközben a felhasznált zöldségek többségét a helyszínen termesztik. A zöld még soha nem nézett ki ilyen jól!

A saját tevékenységből származó hulladékot is és a vendégek által hagyott szemetet is szelektíven gyűjtjük. Ezen túlmenően 2022-ben elkezdtük az így keletkezett hulladékot tömöríteni. Ezáltal az elszállítandó hulladék mennyisége több, mint a felével csökkent, valamint a papírból előállított téglákat átadjuk újrahasznosításra. 

A környező élővilág tiszteletben tartásának és regenerálásának szenteljük magunkat. Nemzeti parkban fekvő szállodaként fontos számunkra az élőhelyek védelme. A szálloda körüli park és fák gondozása során ügyelünk arra, hogy szennyező vegyi anyagok ne kerüljenek a talajba. A parkban keletkező szerves hulladékot komposztáljuk. A kiszáradt fákat szakszerűen kivágatjuk, és helyettük újakat telepítünk. A fényszennyezettség és az energia felhasználás csökkentése érdekében a park világítását az éjszakai órákban minimalizáljuk. 

LA CONTESSA = FENNTARTHATÓBB SZÁLLODA A KÖRNYEZETBARÁT NYARALÁSHOZ

Mivel ez egy környezetbarát szálloda a Bükkben, magától értetődik, hogy zöldellő panoráma övezi az egészet. Ne lepődjön meg, ha reggelenként elegáns szobája ablakában megjelennek a játszadozó mókusok és csiripelő madarak hangjára ébred.

Akár egyedül, akár párban, akár az egész családdal utazik, Szilvásváradon, a 7 hektáros ősparkban fekvő, fellegvár szerűen a falu fölé magasodó La Contessa Kastélyhotel lényege, hogy elmerüljön a környező természetben. Pihenjen meg wellness központunkban, vagy fedezze fel a Szalajka-völgyet, ezt a páratlan szépségű természeti környezetet, amely szállodánk küszöbén fekszik.

A Kastély 650 m2-es wellness részlege különleges, domboldali elhelyezkedésének, a páratlan szépségű Bükk közelségének és két panoráma üvegfalának köszönhetően egyedülálló élményt kínál a megpihenni, kikapcsolódni vágyóknak. Télen a kellemes hőfokú beltéri medencében frissülhetnek fel, nyáron pedig a kültéri medencénél a mindig kellemes erdei klíma lágy szellője varázsolja el és nyugtatja meg vendégeink testét-lelkét, kiszakítva a nyüzsgő városi lét mindennapjaiból. 

A környék rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy elszakadjon a világtól, és teljes mértékben kapcsolódjon a természethez.

Árkalkuláció & foglalás

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak 2 perc alatt!

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre most 10% extra kedvezményért!

Ajándékozzon
pihenést!

Egyszerűen és gyorsan megvásárolható és online kifizethető ajándékutalványok Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, nászajándékba, vagy „csak” szimplán szeretetből!

Ajándékutalvány vásárlás