Zöld Szálloda

Zöld Szálloda

Zöld Szálloda

La Contessa ~ A környezettudatos szálloda

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen.

A fenntartható fejlődés iránt elkötelezett La Contessa Kastélyhotel a Magyar Szállodaszövetség által kiírt pályázaton 2016-ban elnyerte a „Zöld Szálloda 2017-2018” címet, valamint 2019-ben ismét megszerezte a „ Zöld Szálloda 2019-2020”címet.

A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

A La Contessa Kastélyhotel működése során kiemelten ügyel a jogszabályi megfelelésre a hotel magas színvonalú vendéglátói munkája mellett, a környezettudatos üzemeltetésre és a folyamatos fejlődés biztosítására. A jelenlegi tulajdonosok 2009 óta működtetik a szállodát, és már a felújítás során is nagy hangsúlyt helyeztek a környezettudatosságra. A 2012-ben átadott Konferencia központ felújítása szintén a környezettudatosság jegyében történt. A szálloda üzemeltetése során törekszünk arra, hogy a szálloda és a fürdő csak a szükséges energiát használja fel, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és körültekintően gazdálkodunk a vízzel.

Környezetkímélő megoldások környezettudatos utazók számára, akik fenntartható szállodát keresnek

A La Contessa Kastélyhotel is bizonyítja, hogy a luxus és a környezettudatos felelősség létezhet egyszerre. Szállodánk célja, hogy segítse az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítását, a környezetbarát tervezési szellemiséget és a felelősségteljes üzleti gyakorlatot.

A La Contessa Kastélyhotel eddig is környezetbarát módon üzemelt, amiért több alkalommal is elismerésben részesültünk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által. Továbbra is elkötelezett hívei kívánunk lenni a fenntartható működésnek és a természet védelmének.

Kiterjedt fenntarthatósági erőfeszítéseink páratlanok, az energia- és víztakarékossági kezdeményezésektől a vadon élő természet megőrzéséig és a helyi termelők megerősítéséig. Központi szerepet kapott a környezettudatos szállodaüzemeltetés, tulajdonosaink messzemenőkig partnerek ebben, ötcsillagot érdemelnek az ökointézkedésekkel kapcsolatos nyitottságban. Eltökélten támogatnak minden olyan újítást, amellyel a szálloda energiafelhasználását jelentősen csökkenteni tudjuk. Ahol csak lehet, kihasználjuk a napenergiát, víztakarékos csaptelepeket használunk, begyűjtjük az esővizet, a belső terekben LED-es világítással csökkentjük az energiapazarlást. 

ENERGIA TUDATOSSÁG:

A szállodában minden szobában és a közösségi terek és állandó megvilágítású helyiségek világítására kizárólag energiatakarékos fényforrásokat, kompakt fénycsöveket és LED izzókat használunk. A szálloda egyes folyosóin mozgásérzékelős világítást alkalmazunk energiatakarékosági okokból, valamint fokozatosan cseréljük a kompakt fénycsöveket LED technológiájú fényforrásokra. A szobák energiatakarékos működtetését szolgálja a szobai kártyás rendszerű főkapcsoló, mely megakadályozza a szükségtelen energiafogyasztást, ha a szobában nem tartózkodnak vendégek.

Környezettudatos megoldást alkalmaztunk a fűtő-hűtő rendszerek kialakításánál is, hiszen olyan hőcserélő rendszert használunk, amellyel energiát takarítunk meg. A szállodai szobákban hűtésre és fűtésre egyaránt használható Fan Coil-ok működnek, melyek energiatakarékosak és könnyen szabályozhatóak. Továbbá a szállodában számítógépes épület felügyeleti rendszer működik, mely automatikusan felügyeli és szabályozza az épületek összes helyiségét, valamint a medencék fűtését és hűtését. A beállított értékeket manuálisan is felül lehet bírálni amennyiben szükséges, a vendégek által egyénileg is szabályozható a szobai hőfok (+/-3 fok), valamint ablak nyitására automatikusan leáll a klímatizálás a szobában. Az épület közös helyiségeinek fűtését és hűtését a napszaknak megfelelően, előre beállított intervallumokban végzi a központi vezérlőegység. Ez a lehető legtakarékosabb megoldás, mivel a szálloda életviteléhez kerültek beállításra a működési idők és hőfokok.

Szállodánk továbbra is elkötelezett a környezettudatos működés mellett. Ennek mentén 2022-ben három épületünk tetejére több naperőmű került telepítésre, amelyek villamosenergiát termelnek a napenergiából. Így nyáron a hűtésre, télen pedig a fűtésre fordított energiafogyasztást tudjuk csökkenteni.

Az e-mobilitás új dimenziója. A La Contessa Kastélyhotel már felkészülten fogadja az elektromos autóval érkező vendégeket. A parkolóban elhelyezett elektromos töltőpontnál 2 db gépjármű egyidejű töltésére nyílik lehetőség. A töltőfejek mellett kialakított parkolóhelyeken kizárólag e-autók várakozhatnak, azok is csak a töltés idejére. 

A parkban automata érzékelős fényforrások kerültek telepítésre. És mivel a víz értékes erőforrás, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk, ezért az esővizet gondosan összegyűjtjük, és ezzel tápláljuk az automata öntözőrendszert. Az épületekben víztakarékos csaptelepekkel, zuhanyfejekkel igyekszünk csökkenteni a vízfogyasztást. A használati melegvíz előállítása korszerű kondenzációs kazánnal történik.    

Még szállodánk étkezési programja is figyelembe veszi a környezetet. Séfünk a magyaros ízeket és a tájjellegű ételeket ötvözi a modern konyhával, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a környék nyújtotta gazdag ízvilág és a számtalan nyersanyag adja az ételkínálat gerincét. Ezzel is támogatjuk a helyi gazdákat, a fenntartható mezőgazdaságot és a környezetbarát termékeket. Törekszünk arra, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat azáltal is, hogy nem vásárolunk termékeket nagy távolságból. Séf asszisztensünk helyi termelőkkel dolgozik együtt, akik fenntartható termesztési módszereket alkalmaznak, miközben a felhasznált zöldségek többségét a helyszínen termesztik. A zöld még soha nem nézett ki ilyen jól!

A saját tevékenységből származó hulladékot is és a vendégek által hagyott szemetet is szelektíven gyűjtjük. Ezen túlmenően 2022-ben elkezdtük az így keletkezett hulladékot tömöríteni. Ezáltal az elszállítandó hulladék mennyisége több, mint a felével csökkent, valamint a papírból előállított téglákat átadjuk újrahasznosításra. 

A környező élővilág tiszteletben tartásának és regenerálásának szenteljük magunkat. Nemzeti parkban fekvő szállodaként fontos számunkra az élőhelyek védelme. A szálloda körüli park és fák gondozása során ügyelünk arra, hogy szennyező vegyi anyagok ne kerüljenek a talajba. A parkban keletkező szerves hulladékot komposztáljuk. A kiszáradt fákat szakszerűen kivágatjuk, és helyettük újakat telepítünk. A fényszennyezettség és az energia felhasználás csökkentése érdekében a park világítását az éjszakai órákban minimalizáljuk. 

LA CONTESSA = FENNTARTHATÓBB SZÁLLODA A KÖRNYEZETBARÁT NYARALÁSHOZ

Mivel ez egy környezetbarát szálloda a Bükkben, magától értetődik, hogy zöldellő panoráma övezi az egészet. Ne lepődjön meg, ha reggelenként elegáns szobája ablakában megjelennek a játszadozó mókusok és csiripelő madarak hangjára ébred.

Akár egyedül, akár párban, akár az egész családdal utazik, Szilvásváradon, a 7 hektáros ősparkban fekvő, fellegvár szerűen a falu fölé magasodó La Contessa Kastélyhotel lényege, hogy elmerüljön a környező természetben. Pihenjen meg wellness központunkban, vagy fedezze fel a Szalajka-völgyet, ezt a páratlan szépségű természeti környezetet, amely szállodánk küszöbén fekszik.

A Kastély 650 m2-es wellness részlege különleges, domboldali elhelyezkedésének, a páratlan szépségű Bükk közelségének és két panoráma üvegfalának köszönhetően egyedülálló élményt kínál a megpihenni, kikapcsolódni vágyóknak. Télen a kellemes hőfokú beltéri medencében frissülhetnek fel, nyáron pedig a kültéri medencénél a mindig kellemes erdei klíma lágy szellője varázsolja el és nyugtatja meg vendégeink testét-lelkét, kiszakítva a nyüzsgő városi lét mindennapjaiból. 

A környék rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy elszakadjon a világtól, és teljes mértékben kapcsolódjon a természethez.

Árkalkuláció & foglalás

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak 2 perc alatt!

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként híreinkről és legújabb ajánlatainkról!

Ajándékozzon
pihenést!

Egyszerűen és gyorsan megvásárolható és online kifizethető ajándékutalványok Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, nászajándékba, vagy „csak” szimplán szeretetből!

Ajándékutalvány vásárlás