Szilvásváradi látnivalók és programok

Szilvásváradi látnivalók és programok

Szilvásváradi látnivalók és programok

Szilvásváradról röviden

Szilvásvárad község Heves megyében található, a Bélapátfalvi kistérségben, a Bükk lábánál. A tengerszint felett mintegy 345 méterre elhelyezkedő kis falu nevét a szláv földvárakról kapta, s ma már elismert üdülőhelykén tartják számon. A településen található Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park részét képezi, így természetvédelmi területté nyilvánították. Kevés olyan település van, amely kis méretével ellentétben (a falu népessége kb. 1749 főt tesz ki) oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. 

Szilvásvárad ősidők óta lakott terület, amelyet az Istálóskői barlang paleolit kori leletei bizonyítanak. Írásos adatok már 1300 körül megemlítik Wáradot, de Éleskővár ettől jóval korábban épült. Történelmi források szerint Nagy Lajos királyunk is szívesen tartózkodott itt. 

A lakosság megélhetésének fő forrását az erdő jelentette. Az erdei munka mellett a hamuzsírfőzés, a vasércfeldolgozás, a cserépgyártás adott munkalehetőséget az itt élő embereknek. Ma az idegenforgalom a legjelentősebb foglalkozási ágazat. 

Az idelátogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss tiszta levegőt, a nyugalmat, az erdők csendjét, a patakok zúgását. A Bükki Nemzeti Park területén gyalogos sétával, kerékpárral vagy kisvasúttal járható végig a Szalajka-völgy, megtekinthetők a pisztrángos tavak, az egyedülálló szépségű, természetes tufaképződményeken lezúduló Fátyol vízesés, a szabadtéri erdei múzeum, az erdészeti múzeum, a vadaspark. Kijelölt turistautak vezetik el a természetbarátokat az Őserdőhöz, a kilátókövekhez, barlangokhoz. 

Szilvásvárad ad otthont a világhírű Lipicai Ménesnek. A törzsménistálló, a múzeum, a legelő ménes megtekintése felejthetetlen élményt nyújt. Továbbá itt található Magyarország egyetlen református körtemploma, a Bükkbe vezető tanösvény végén magasodó Millenniumi Kilátó, de börtönmúzeum és helytörténeti kiállítás is várja a településre érkező Vendégeket. 

A szabadidős sportok kedvelőit télen hóágyúval, felvonóval, hókezelő géppel rendelkező sípálya várja, de Magyarország első kalandparkjában is kihívások sokasága található, ugyanakkor kuriózumnak számít az ország egyetlen egycsöves bobpályája is. Az extrém sportok kedvelői ugyanúgy hódolhatnak szenvedélyüknek, mint aki lovagolni vagy fogatot hajtani érkezik a községbe, vagy csak egy kellemes kerékpártúrát tervez a környéken. 

Természeti szépsége mellett megismerhetjük a falu történelmi múltját és kultúráját egy pár napos kirándulás alkalmával. A település gasztronómiai csodákkal is szolgál, gondoljunk csak a pisztrángra, amely akár sütve, akár füstölve is fenséges étek.

Ajánlott látnivalók:

la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-szalajkavolgy
Szalajka-völgy
A Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb magashegyi völgye. A sétaúton haladva a természet valóságos kincsestára, látnivalók sokasága gyönyörködteti a kirándulókat. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt találhatóak a halastavak, pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, Fátyol-vízesés és az Istállóskői ősemberbarlang.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-fatyol-vizeses
Fátyol-vízesés
A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz csodálatos látvány nyújt. Innen a neve, hogy Fátyol-vízesés.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-szikla-forras
Sziklaforrás
A Sziklaforrás a Bükk-hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakokat tápláló karsztforrása.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-osember-barlang
Istállóskői-barlang
A forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői-barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdőaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ásatásokat végeztek. A 30-40 000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény, bölény és mamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-szabadteri-erdei-muzeum
Szabadtéri erdei múzeum
A Szalajka-völgy egyik mellékvölgyében, a Horotnában berendezett múzeum az erdő és az ember kapcsolatát mutatja be. A régi erdei mesterségek közül az ölfavágás, a mészégetés, a szénégetés és a zsindelykészítés eszközeit lehet megtekinteni. Láthatóak az „erdei emberek” általépített sajátos kunyhóformák is.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-erdei-muzeum
Erdészeti múzeum
A kiállítás ágazatonként mutatja be a régi munkaeszközöket, tárgyi- és írásos emlékeket az erdészeteknél folyó munkákról.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-erdei-kisvasut
Erdei vasút
A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km. A végállomás a Gloriette tisztás, ahonnan könnyen megközelíthető a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősember barlang.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-orbanhaz
Orbán ház
A múzeum 1983-ban nyílt meg. Ős-, helytörténeti és néprajzi kiállítás tekinthető itt meg. Az állandó kiállítás mellett időszakos gyűjtemények és kiállítási tárgyak bemutatása is itt látható.
la-contessa-kastelyhotel-szilvasvarad-latnivalok-millenium-kilato
Millenium kilátó
2000. augusztus 20-ra készült el az építmény. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükkre. Megközelíthető gyalogosan a tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton.

Árkalkuláció & foglalás

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak 2 perc alatt!

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre most 10% extra kedvezményért!

Ajándékozzon
pihenést!

Egyszerűen és gyorsan megvásárolható és online kifizethető ajándékutalványok Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, nászajándékba, vagy „csak” szimplán szeretetből!

Ajándékutalvány vásárlás